tumblr_inline_mqunjgYyai1qz4rgp

Första intrycken av Chromecast

Jag fick min Google Chromecast igår och tänkte sammanfatta de första intrycken av HDMI-stickan.

Vad är bra?

 • Installationen är väldigt smidig. In i HDMI-utgången och USB för ström. Besök google.com/chromecast/setup och sen är det klart.
 • Allt bara fungerar. Snyggt implementerat och känns genomtänkt. Bildkvalitén självklart beroende på källan men med HD-material så ser det riktigt bra ut.
 • Integrationen med YouTube, Chrome och Netflix är suverän. Det är väldigt skönt att slippa ha igång sin device hela tiden som Apple TV kräver.
 • Priset (35 USD) är billigt och väldigt prisvärt, framförallt med 3 mån Netflix på köpet.
 • Förväntade mig inte det, men inga problem att fungera i Sverige med exempelvis undertexter.

Vad är mindre bra då?

 • Lite småbuggar. Exempelvis fungerar kombinationen MacBook Air + Chrome extension sådär och antar detta kommer förbättras.
 • Inget 5Ghz stöd.
 • Kräver ett befintligt nätverk och inte hittat något sätt att komma runt detta än.
 • Lite bristande säkerhetstänk. Vem som helst på ditt wifi kan styra TV:n och här har Apple TV möjlighet att kräva lösenord i alla fall. Upplagt för bråk i TV-soffan.

Lite detaljer

 • Finns hänvisningar till “DIAL” i inställningarna och vill tro att Chromecast är det projekt som det skrevs en del om i början på året.
 • På min TV växlar den över till rätt HDMI ingång per automatik när jag drar igång ett klipp och växlar sedan tillbaka till tidigare ingång när klippet är klart. Ingen aning hur det fungerar men väldigt smidigt.
 • Chrome bloggen släppte att en första uppdatering rullas ut denna vecka. Allt görs OTA och automatiskt.
 • Volymknapparna på min Nexus 4 kontrollerar ljudet på TV:n. Liten detalj, men snyggt.

Sammanfattning & Framtiden

 • Redan nu mer användbart än Apple TV och kommer personligen se väldigt få youtube klipp hemma på min dator, mobil eller ipad. Tröskeln att få upp innehållet på stora skärmen är så låg nu.
 • Har väldigt svårt att se Smart-TV apparater i sin nuvarande form har en chans mot detta.
 • Intressant att det inte finns någon fjärrkontroll eller möjlighet att interagera med något på skärmen. Allt görs via dina befintliga enheter och din smarta device kommer vara fjärrkontrollen.
 • Större aktörer (Netflix, Viaplay, HBO osv) kommer behöva utveckla för detta rätt omgående och flera har redan sagt att de gör det. Tar nästan det som en självklarhet att exempelvis Magine börjar titta på det här omgående.
 • Redan nu börjar det komma tredje parts appar och Googles SDK kommer göra att det inom rätt kort tid byggs ett ekosystem runt Chromecast. Appar som streamar hela din datorskärm (istället för Chrome-fönster) och musik från Spotify (Airfoil som tar systemljudet och skickar över till Airplay) är två exempel på det.
 • Inget snack om att detta är Googles chans att komma in i vår TV-apparater på allvar med en enkel, snygg produkt som är billig nog att nå en kritisk massa.

Väldigt tidigt att dra några slutsatser, men svårt att inte vara imponerad. Lite fascinerande också hur en $35 sticka har potential att vända upp och ner på TV-världen. Om det är DIAL projektet (länk nedan) så finns det redan nu planer på att få in tekniken i Samsung och LG:s TV-apparater.

Köpt via Amazon och Borderlinx. Just nu slutsålt på Google Play, Amazon och Best Buy. Enligt Webhallen kommer det kosta 299:- men inget datum klart än.

Mer läsning

 

image
Boxen

image
Enkla instruktioner. HDMI sticka, HDMI förlängningssladd, USB sladd och strömadapter medföljer.

image
TV:n i väntan på att det ställs in.

image
Mac OS X appen för att ställa in enheterna för ditt trådlösa nät, tidzon och namn.

image
Chrome extension för att streama nuvarande flik samt ny ikon i Youtubes flashspelare för att få upp det till min TV.

image
Hur det ser ut när det väl är igång. Inga problem att stänga fönstret.

image
Statusen följer med på övriga enheter. Now Playing visas direkt här på min Nexus 4.

image
Netflix app när det Chromecast är igång. Fina möjligheter här för second screen tjänster och liknande.

image
Laddningsskärmen på TV efter att kört igång en film. Max 3-4 sek innan det är igång.

image
Samma för Netflix med vad som spelas. Klicka på raden för att få möjlighet att kontrollera spelaren och byta undertexter.

image
Inga konstigheter med svenska undertexter upp på TV.

Leave a Reply

5 Comments

 1. Richard

  Tack för en bra sammanfattning!

  En fråga dock: om man vill titta på Viaplay, fungerar det genom att titta på Viaplay genom webbläsaren Chrome på min laptop? Fullskärm på datorn, med inställt på HD, innebär det Viaplay i HD på min TV-skärm?

  Mvh
  Richard

  • Jacob

   Det fungerar ok men inte optimalt. Tror (och hoppas) att Viaplay tittar på stöd för Chromecast vilket hade gjort det klart bättre. Kommer bara det så är det en klockren lösning och klart bättre än Apple TV exempelvis.

   • Micke

    Funkar inte. CC har inget stöd för silverlight.

    /M

 2. Försöker komma underfund med om det går att spela upp en film/serie med en undertextsfil som ligger lokalt på datorn och skicka den till TV:n med CC ??

 3. Jonas Åström

  Köpte en Chromecast men den vill inte alls fungera till min TV? Har en LG led. med 3D och wifi genom en nätv.dongel. Fungerar bra att streema film fr. datorn men kan då bara se AVI-format. Därför ville jag ha en mediaspelare så jag kan se alla format och även få fri tillgång till internet. Har t.o.m. tagit den till affären där den fungerar bra. Varför funkar den inte på min TV??? Vet ni någon lösning så är jag väldigt tacksam.

  MVH / Jonas